Werkblad

Werkblad, ook wel aanrechtblad genoemd, vormt een belangrijk onderdeel in de dagelijkse keuken. En ze zijn er in vele soorten.

Kunststof HPL blad, laminaat toplaag, meestal op een basis van spaanplaat of multiplex. Het is behoorlijk stoot- en krasbestendig. Maar niet bestand tegen hete pannen en messen. Een voordeel is de maatvoering.  Waar andere materialen als graniet (vaak niet langer 270cm) en Composiet / Keramiek (vaak niet langer dan 300cm, soms 360cm) niet lang genoeg zijn, is een hpl blad vaak leverbaar tot bijna 5 meter lengte uit één stuk. Een HPL blad kan een postforming rand hebben, een bolling aan de voorzijde als waterkering. Trendy is een vlakke haakse rand in de kleur van het blad of bijvoorbeeld afgewerkt met een rvs profiel. De randen van het blad kunnen worden opgedikte waardoor het blad een stoer uiterlijk krijgt. Die dikte kan zelfs tot 10 of 15 cm.  Naast spaanplaat of multiplex bestaat er ook een geperst materiaal als basis, dit draagt de naam Greenpanel en is lichter van gewicht en volledig recyclebaar.

Arte composiet in marmerlookComposiet blad. Composietsteen bestaat hoofdzakelijk uit kwarts, net als bij graniet. Daarom is het ook hard en heeft het een natuurlijke uitstraling. Maar anders dan graniet is composietsteen geen natuurproduct. Aan de mineralen, vergelijkbaar met zandkorrels, worden een bindhars en kleurpigmenten toegevoegd. Daardoor onstaat ook het voordeel van composietsteen. Want de combinatie van deze mineralen, de hars en het fabricageproces zorgen ervoor dat het blad niet poreus is. Het is verkrijgbaar in vele kleuren. Sommige leveranciers hebben bladen die bijna niet van graniet of marmer te onderscheiden zijn. Ook betonnen bladen worden vaak nagebootst in composiet.

Kemie graniet doorlopend naar de vloerGraniet. Graniet is een natuurproduct. Uit bergen worden grote blokken graniet gehaald die in een natuursteenfabriek in plakken worden gezaagd, bewerkt en gepolijst en over de hele wereld heen hun plek vinden in o.a. uw keuken. Granietkleuren zijn uniek. Een granieten werkblad vraagt wel onderhoud omdat het materiaal enigszins poreus is. Daar om is het belangrijk om bij morsen van agressieve zuren zoals wijn en bijvoorbeeld bietensap dit op te vegen en geen kans te geven in te trekken in het blad. Met steenwas vult u de poriën van het blad en houdt u het blad in een prachtige staat.

ICooking ABK in glasGlas. Glas voor een keukenwerkblad is speciaal gehard en daardoor prima geschikt voor gebruik in de keuken. Het geeft een strak design aan het keukenontwerp. Het werkblad in glas is er in verschillende kleuren. Het plaatsen van een werkblad van glas vraagt wel speciale kennis. Het is raadzaam dit door een keukenmonteur te laten uitvoeren.

ABK Innovent, rvs 4mmRVS. Een keukenblad van roestvrij staal (rvs) kent vele mogelijkheden. het geeft een keuken een strak en industrieel karakter, maar zijn vooral op hun plaats waar watervastheid en hygiëne worden gevraagd. Het materiaal is tijdloos en met verschillende bewerkingen verkrijgbaar.

Massief hout. Een houten keukenblad geeft de keuken een warme sfeer. Hout heeft een warme uitstraling en is verkrijgbaar in meerdere soorten en tinten. Je kunt hout goed combineren met ieder ander materiaal.

Keramiek. Een keukenblad van keramiek is bijzonder duurzaam en het is volkomen onderhoudsvrij. Een werkblad van keramiek is hitte-, vlek- én krasbestendig! De matte uitstraling van keramiek geeft de keuken een fraaie uitstraling. Met stoten van een zwarte pan aan de randen is keramiek iets gevoeliger dan bijvoorbeeld composiet.

Beton. Beton kan gebruikt worden in een keuken maar verdient wel aandacht. Het bindmiddel van beton is kalk dat vet aantrekt. Beton kan aan de randen wat brokkelig zijn. daarom is het verstandig een betonnen blad te voorzien van een coating. Er zijn ook composiet en keramiekbladen in betonlook die nagenoeg niet te onderscheiden zijn van echt beton.

Terrazzo. Terrazzo is een gestort materiaal bestaande uit kleine steentjes en een bindmiddel. Dit sierbeton kan in verschillende dikten en kleuren geleverd worden en geeft de keuken een landelijke of klassiek uitstraling.

Het kopen van een keuken is leuk werk. U ontdekt vaak een hele nieuwe wereld want tenslotte koop je een keuken maar 1 of 2 keer in je leven. Op www.keukenfabrikant.nl vindt je informatie over tal van onderwerpen en het laatste nieuws.