Stoomoven

Een stoomoven is een apparaat dat gebruikt wordt in de keuken en dat waterdamp (stoom) gebruikt om voedsel mee te garen in tegenstelling tot onder- en bovenwarmte bij conventionele ovens of hete lucht bij heteluchtovens.

Stoomovens kunnen we verdelen in twee hoofdgroepen : hogedrukovens en drukloze ovens. Die laatste is dan ook weer combineerbaar met een heteluchtoven. Dus twee in één.

Drukloze ovens zijn er in twee uitvoeringen. Bij de eenvoudige versie wordt water in de warme ovenruimte gegoten, vaak in een lichte verdieping in de bodem, die bij verhitting het water verandert in waterdam ofwel stoom. Dit betekent wel dat de ovenruimte verhit moet zijn tot minimaal het kookpunt. Bij een meer geavanceerde oven wordt stoom buiten de ovenruimte gevormd in een aparte boiler en vervolgens wordt de stoom in de oven geblazen. Bij dergelijke ovens kunnen dus ook gerechten op een lagere temperatuur met stoom gegaard worden.

Door gebruik te maken van stoom voor het garingsproces blijven smaak en voedingsstoffen (vitaminen) van voedsel beter bewaard. Rijst, pasta, groente, vlees en vis zijn alle goed in een stoomoven te bereiden. Vooral bij groente is het een groot voordeel dat de groente niet in water ligt tijdens het koken zoals in een pan waarbij wat later het water afgegoten zou worden. Dit verbetert zowel de smaak als uiterlijk (kleur) ten goede. Bij vis en vlees is er met name het voordeel dat er bij een lagere temperatuur gekookt kan worden. Bepaalde eiwitten veranderen van structuur, uiterlijk en smaak wanneer het boven de 100 graden Celsius verhit wordt. Vis en (veel) vlees gaart al bij 75 – 80 graden. De eiwitten blijven dus “intact”.

Voor verdere toepassingen, zoals het bakken van brood (knapperige korst gewenst), het garen van vlees of kip, is een combi-stoomoven een goede mogelijkheid, vanwege het kunnen combineren van heteluchttechniek met stoomtechniek. De gecombineerde stoom-bakoven.

De drukloze stoomoven met stoominjectie kan ook gebruikt worden om brooddeeg te laten rijzen en voedsel te ontdooien. Met behulp van deze techniek kan de temperatuur zeer nauwkeurig geregeld worden en werkt de stoom als een doeltreffende deksel die uitdroging voorkomt.