Keukenmontage

Het plaatsen van een keuken is leuk werk maar vraagt tegelijkertijd om vakmanschap waarbij twee gereedschappen belangrijk zijn : geduld en een waterpas. Ook kennis van zaken want het plaatsen van een keuken is niet zo heel eenvoudig. Moeilijk of twee linkerhanden? Schakel dan een keukenmontagebedrijf in.

Het begint met de voorbereiding. Slopen van de oude keuken (bij vervanging), aan- of verleggen van het leidingwerk, het vlak en strak maken van vloer en wanden en dan het plaatsen van de keuken. Als de keuken is bezorgd heb je een flink aantal m3’s aan kasten, inbouwapparatuur, werkblad en accessoires binnen gekregen. Soms wel een huiskamer vol. Bij een z.g. bouwpakketkeuken is het een enorme stapel pakjes van fronten, zijwanden, bodems en tal van andere onderdelen. Bij een maatwerkkeuken zijn alle kasten al kant en klaar voorgemonteerd.

Je begint met het uitpakken van de keukenmeubelen die je het eerst nodig hebt. Na het verwijderen van de verpakking verwijder je de deuren en eventueel de laden, die zet je in de huiskamer zodat je alleen met de kastrompen werkt. Dit voorkomt ook schade.

Bij een U- of L keuken begin je met de hoekonderkast. In alle andere gevallen begin je met de hoogste kast in de keuken. De onderkasten plaats je waterpas. Over alle kanten moet de kast waterpas staan. Het stellen doet je met de stelvoeten die je onder de kast kunt klikken. Eenmaal 100% waterpas dan kun je de kasten aan elkaar koppelen. Verstandig is om schroefgaatjes eerst voor te boren. Let op dat je bij kasten waar apparaten in geplaatst worden niet door de zijwand in het apparaat wordt geschroefd. Hoekpasstukken zet je met 3 schroeven vast.

Zware ladekasten zet je vast aan de muur. Zorg voor een goede wandbevestiging. In een eiland situatie dien je kantelbevestiging aan te brengen. Een goede keukenfabrikant levert deze mee met je keuken. Bovenkasten worden veelal gemonteerd op een rail (per kast). Vanuit de binnenkant van de kast kun je deze na het ophangen verstellen en vastzetten.

Het inbouwen van apparatuur zoals koelkast en vaatwasser vraagt aandacht. Je moet op de deuren aan de achterzijde met een mal klemmetjes, een strip of hulpstukken monteren. Hiervoor moet je gaatjes voor te prikken. Geadviseerd wordt om dit met een priem te doen. Met een boormachine bestaat de kans dat je de deur doorboort en er schade ontstaat. In de handleiding van de apparatenleverancier staat precies aangegeven wat je moet doen. Apparatuur moet je met zorg in te bouwen zodat bijvoorbeeld je koelkast ook goed sluit.

Tip. Een hoge kast waar een koelkast in gebouwd moet worden bestaat vaak uit zijwanden en is daarom tijdens transport instabiel. Sommige fabrikanten nieten een paneel tussen de achterwanden om deze tijdens transport stevig te maken. Dit transportpaneel moet je te verwijderen omdat anders je koelkast er niet in past.

Het kopen van een keuken is leuk werk. Je ontdekt vaak een hele nieuwe wereld want tenslotte koop je een keuken maar 1 of 2 keer in je leven. Op www.keukenfabrikant.nl vindt je informatie over tal van onderwerpen en het laatste nieuws.