Keuken vakjargon

Het kopen van een keuken is leuk werk. U ontdekt een hele nieuwe wereld. Maar u krijgt ook te maken met allerlei ‘nieuwe’ woorden. Hier een overzicht van de meest gebruikte.

Clipscharnier.
Dit is een scharnier dat met één klik losgemaakt kan worden van de kast en ook net zo makkelijk weer terug geplaatst.

Dikkant.
dit is de afwerking van de kopkant van een kast of 55deur. Dikkant materiaal is meestal een kunststof strip (abs) met een dikte van enkele millimeters. het wordt ook wel PP materiaal genoemd en komt ook voor bij werkbladranden.

Foliedeur.
een deur gemaakt van mdf die is omtrokken met een kunststof folie Deze folie is dun en neemt de vorm van de deur aan.

Korpus.
Met de korpus bedoelt een verkoper de romp van de kast.

Klepkast.
Bij een klepkast gaat de deur naar boven open in tegenstelling tot een normale kastdeur.

Korpushoogte.
de korpshoogte is de hoogte van een kast, gemeten van de onderkant bodem tot bovenkant kast. De plint komt daar nog bij als u de totaalhoogte wilt berekenen.

Lamellenkast.
Dit is, vrijwel altijd een bovenkast met een front bestaande uit smalle stroken glas die gekanteeld worden bij het naar boven schuiven.

Lakfront.
De deuren van de keuken zijn dan voorzien van een laklaag (op een kunststof ondergrond) of van meerdere laklagen direct op pdf gelakt.
Deuren kunnen alleen van een toplaag lak zijn voorzien al dan niet in combinatie met gelakte ronden of een deur is rondom gelakt.

Le Mans kast.
een hoekkast met een deur waarachter een volledig uittrekbaar plateau is gemonteerd.

Nismaat.
een nismaat is de hoogtemaat van de ruimte in een kast waar een inbouwapparaat in gemonteerd wordt. Nis 45 is dus een opening met een hoogte van 45cm.

Plint.
De plint is de afwerklijst onder de kasten. De plint sluit aan op de vloer en kan variëren in hoogte.

Plinthoogte.
De hoogtemaat van de plint, medebepalend voor de werkbladhoogte.

Rastermaat.
Fabrikanten met een romphoogte van 78cm gebruiken bijvoorbeeld rastermaat 13cm, de kast is dus opgebouwd uit 6 x 13cm. Een lade kan dus 13 cm zijn of een veelvoud ervan, bijvoorbeeld 39cm hoog.

Scharnier.
Scharnieren zijn er in veel soort en maten.
Softclose scharnieren zorgen ervoor dat een deurtje zacht sluit. Een 160 of 180 graden scharnier zorgt ervoor dat een deur verder open kan.

Stelpoot.
Dit is het verstelbare element dat onder een kast is gemonteerd en achter de plint staat. Met de stelpoot kan een kast waterpas gesteld worden.

Vouwdeurkast.
Een gedeelde deur die samen naar boven scharnieren.

Werkbladhoogte.
Diverse hoogten zijn mogelijke bepalen de hoogte van het werkblad, gemeten vanaf de grond tot de bovenzijde van het werkblad. De werkhoogte is afhankelijk van uw lengte. U telt de hoogte van de plint, de kast en de dikte van het werkblad bij elkaar op.