Inductiekookplaat

Een inductiekookplaat vinden we in de keuken en is een kookplaat die gebruikmaakt van het principe van inductieverhitting. Bij het koken met inductie zijn speciale pannen nodig. De pan moet magnetisch zijnde bodem of de gehele pan. Dus u hoeft niet altijd nieuwe pannen te kopen. Gebruik een magneetje om te controleren of uw bestaande pannen geschikt zijn voor inductiekoken. Blijf het magneetje aan de panbodem kleven dan is deze geschikt.

Hoe werkt inductie?
In een inductiekookplaat worden elektrische spoelen geplaatst. Deze zorgen ervoor dat onder de pan een magnetisch veld met een frequentie van tussen de 25 en 100 kilohertz  ontstaat. dat op haar beurt zorgt er weer voor dat er een wervelstroom door de panbodem gaat lopen, die door de weerstand van de bodem wordt omgezet in warmte. Ook wordt er warmte opgewekt door magnetische hysterese. Doordat alleen de pan – en dus niet de kookplaat – verhit wordt, wordt er weinig energie verloren.

Inductiekoken is een veilige manier van koken. De pan wordt weliswaar heet, en daardoor ook de plaats waar deze op de kookplaat staat, maar na verwijdering van de pan koelt de kookplaat snel weer af. Een waarschuwingssymbool (meestal een knipperende letter H) verschijnt na het verwijderen van de pan net zo lang tot de kookplaat afgekoeld is. Vrijwel alle inductiekookplaten detecteren of er ook echt een pan boven de spoel staat. Hierdoor werkt een kookzonde alleen als er een pan op staat.  Als dit niet meer het geval is, wordt er niets verhit en schakelt de kookplaat zichzelf uit. Vrijwel alle inductiekookplaten zijn voorzien van een hittebestendige glas-keramische plaat, waar vuil zich slecht aan hecht. Het schoonmaken van een inductiekookplaat is dan ook snel voor elkaar.

Energie bespaart u ook als u bijvoorbeeld de aardappels afgiet, zodra de pan van de kookzone af is gebruikt deze geen energie meer. Met het verdwijnen van gas in de toekomst is inductie een prima alternatief.

Voor het aansluiten van een inductiekookplaat is een kookgroep noodzakelijk in de meterkast. Dit kan een uitbreiding zijn op de bestaande installatie. Er bestaan ook inductiekookplaten die op 1 groep (230V 3.6kW), met een gewone stekker aangesloten kunnen worden maar deze verdelen dit vermogen over de gebruikte zones.