Afzuigkap

Er zijn diverse soorten afzuigkappen. Bij het kiezen van de juiste afzuigkap spelen een aantal factoren mee. De afzuigcapaciteit, het design en de prijs.

Minstens zo belangrijk als de afzuigkap is het afvoerkanaal. Waar gaat de buis heen? Moet het een lange weg afleggen of is

deze zo buiten? Zijn er veel bochten? Wat voor afvoerbuis wordt er gebruikt. Of wordt uw afzuigkap bijvoorbeeld aangesloten op een mechanische ventilatie met een motorloge afzuigkap. En is er voor beide geen mogelijkheid dan kiest u voor recirculatie al dan niet in combinatie met een Plasma filter.

Het juiste vermogen bepaalt u door de maatvoering van de keuken, de lengte x de breedte x de hoogte =m3 te vermenigvuldigen met 8. Is uw keuken 3x3x2,5 dan is het 22,5 x 8 = minimaal 180m3 afzuigvermogen in de meest gebruikte stand. Meestal geldt dat je een afzuigkap met een hoger vermogen vaak in een lagere stand kunt zetten waardoor er minder lawaai optreedt want ook het aantal decibels kan de keuze voor de afzuigkap bepalen. Kies voor een stille afzuigkap met maar 38dB (= zeer stil) of vindt u het niet erg dat u de kap flink hoort (55-65dB). Ook de diameter van de afvoerbuis is belangrijk. Veelal wordt een doorsnede van 150mm opgegeven.

Bladafzuiging.

Bladafzuiging is een trend van de laatste jaren. Het geeft u bij het ontwerp van de keuken heel veel vrijheid maar vraagt tegelijkertijd ook om voldoende kennis van het technische aspect van montage en de afzuiging. Blad afzuiging kent verschillende vormen. De downdraft die achter de kookplaat wordt geplaatst en waarbij u een bladdiepte van minimaal 75cm nodig heeft of inbouw in een kookeiland. Daarnaast bieden de meeste fabrikanten ook bladafzuiging aan die tussen de

kookzones in ligt. Ingebouw in de kookplaat is een ontwikkeling waar veel fabrikanten aan werken. Bij de planning van de kasten is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de ruimte onder de kookplaat. De motor van de afzuigunit is ook meestal direct onder de kookplaat gemonteerd evenals het afvoerkanaal. Dit kan dus gevolgen hebben voor de bergruimte zoals bijvoorbeeld de diepte van laden. Laat u goed informeren door uw keukenspecialist.

De vlakscherm. afzuigkap wordt in een bovenkast ingebouwd. Meestal ziet u alleen een greeplijst die u uit kunt trekken. Vlakscherm kappen zijn er in meerdere uitvoeringen, met één of twee motorig en ook in twee breedtematen, 60 en 90cm. Het is dus belangrijk dat u hier bij de planning van uw keuken rekening mee houdt. Vaak bepaalt de afzuigcapaciteit de keuze van de afzuigkap.
Heeft u een hoekkeuken en is de kookplaat bijna tegen de hoek gesitueerd, houdt er dan rekening mee dat een hoekbovenkast wel open kan en niet tegen de afzuigkap aankomt.

Wandmodel.
Populair zijn de wandmodel afzuigkappen, het z.g. schouwmodel. Veelal in roestvaststaal uitgevoerd. Er zij veel uitvoeringen leverbaar. Het klassieke schouwmodel, meestal toegepast in keukens met een landelijk of klassiek karakter. Het blokmodel, dat zowel in landelijke keukens als ook in strakke keuken voorkomt. De laatste jaren is het aantal uitvoeringen van afzuigkappen flink uitgebreid. Bijvoorbeeld met een schuin model. Hierdoor instaat er meer bewegingsvrijheid bij het koken. Ook bij deze modellen bepaald de capaciteit en de kwaliteit van de motor het geluidsniveau. Kunt u de afvoerbuis niet aansluiten op een afvoerkanaal dan kunt u kiezen voor een recirculatie afzuigkap. Hierin plaatst u een koolstoffilter (4x per jaar vervangen bij normaal gebruik) of u past een Plasma filter toe. Bij deze laatst optie dient u wel rekening te houden met de grote van de schacht van de afzuigkap.

Plafondunit.
Een plafondunit wordt in een koof boven het werkblad of in het plafond verwerkt.

Dit geeft een vrij gevoel rond de kookplaat. U stoot zich niet aan de afzuigkap als u wat langer bent. Ook zijn de zichtlijnen in de woning niet onderbroken door een vrijhangend schouwmodel. De plafondunit is vaak mooi vlak en makkelijk schoon te maken al hebt u bij dat karwei wel meestal en trapje nodig. In de kap zitten vetfilters die in de vaatwasser kunnen. Belangrijk punt is ook wel de verlichting in de afzuigkap voor voldoende licht op de kookplaat. Hout u wel rekening met gemiddeld 25 tot 35 cm inbouwhoogte, dus een koof aan het plafond is veelal noodzakelijk.